Ergotherapie is voor veel mensen een beetje een vaag begrip, en handtherapie des te meer. Direct Ergotherapie is een ergotherapiepraktijk die ook handtherapie in Delft biedt. Op hun website (directergotherapie.nl) leggen ze uit wat die ergotherapie voor je handen precies inhoudt. Ten eerste is het handig om te weten wat het verschil is tussen fysiotherapie en ergotherapie. Als je behoefte hebt aan de handtherapie in Delft, is het namelijk veel slimmer om naar een ergotherapeut te gaan dan naar een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut richt zich namelijk vaak op de grotere bewegingen en het opbouwen van spierkracht, terwijl een ergotherapie zich bezighoudt meet veel kleinere, fijn motorische bewegingen, zoals koken, aankleden en schrijven. Veel van deze handelingen doe je met je handen, vandaar dat Direct Ergotherapie in hun praktijk ook speciale handtherapie in Delft aanbiedt. Deze therapie is bedoelt voor mensen die problemen ervaren met fijn motorische handelingen die ze met hun handen uitvoeren, zoals:
  • Knoopjes dicht of open maken.
  • Eten met mes en vork.
  • Netjes schrijven (voor zowel kinderen als ouderen.)
  • Huishoudelijke klusjes zoals poetsen en eten bereiden.
  • Directergotherapie 
Met al bovenstaande handelingen kan men door pijn en stijfheid problemen ervaren, waardoor ze de hulp kunnen inschakelen van de handtherapie in Delft. De ervaren medewerkers van Direct Ergotherapie helpen je dan met tips en oefeningen om je handen weer soepeler te krijgen en (opnieuw) te leren gebruiken.

Hoe werkt de handtherapie in Delft?

Als je klachten aan (het gebruik van) je handen ervaart kun je het beste meteen een afspraak maken met de handtherapie in Delft. Het is goed om te weten dat je hiervoor geen verwijzing van je huisarts nodig hebt, je kunt er meteen terecht. Allereerst krijg je een intakegesprek waarin de ergotherapeut met je bespreekt wat de klachten zijn en hoe het behandelplan eruit zal zien. Daarna start hij of zij met de handtherapie in Delft. In bijna alle gevallen krijgt u oefeningen, zowel tijdens het consult als voor thuis, die u een bepaalde tijd dagelijks zal moeten uitvoeren. Alleen dan heeft de handtherapie in Delft nut. U moet namelijk juist die dagelijkse handelingen weer opnieuw leren uitvoeren en uw handen weer soepel en fit krijgen. Beweging is hierbij van groot belang. Na een poosje zal de ergotherapeut met u reflecteren en uw proces beoordelen, en dan beslissen of de handtherapie in Delft zinvol is geweest. In bijna alle gevallen is er een positieve verandering en ervaren mensen meer vrijheid en zelfstandigheid doordat ze hun handen weer meer en vaker kunnen gebruiken.

Preventief uw handen fit en sterk houden

Volgens Direct Ergotherapie is het altijd slim om met klachten aan de handen een aantal sessies in hun praktijk in Delft in te plannen, maar ook preventief kan het nooit kwaad. Als je namelijk wat ouder wordt is het meestal zo dat je lijf her en der wat stijver wordt, en met oefeningen die speciaal voor je handen zijn, houdt je ze in goede conditie en kun je waarschijnlijk langer zelfstandig allerlei handelingen uitvoeren. Dit is voor veel mensen een vereiste om op zichzelf te blijven wonen, en dus is het nooit weg om ook zonder klachten naar de ergotherapie in Delft te gaan.